1774: het jaar van Eise Eisinga

1774: Het jaar van Eise Eisinga
Geschreven door Marcel van Driel
Illustraties: Jort van der Jagt
Uitgever: Zwijsen
Verschenen: 2013

Filip Coenders beleeft de dag van zijn leven als hij gevraagd om de hoofdrol te spelen in de historische film ‘1774: Het jaar van Eise Eisinga’. Maar wanneer hij op de set verschijnt, gebeuren er rare dingen. Want waarom spreekt iedereen ineens Fries tegen hem? En waarom begint zijn dag steeds weer opnieuw … en opnieuw … en opnieuw … en opnieuw …

Na een bezoek aan het planetarium in Franeker wist ik al: daar ga ik een keer een boek over schrijven! Ik kreeg mijn kans toen Zwijsen mij vroeg mee te werken aan een lesmethode waarbij ieder hoofdstuk in een andere tekstsoort geschreven moest worden. Geïnspireerd door de film ‘Groundhog Day’ (waarin de hoofdpersoon Phil Conners dezelfde dag steeds weer opnieuw beleeft), verzon ik een verhaal over de jonge acteur Filip Coenders die iets vergelijkbaars meemaakte. Het boek is zowel fictie als non-fictie, een strip, een filmscript, een interview, een telefoongesprek en een krantenartikel!