Alle Hens!

Alle Hens! – De geschiedenis van de marine in 17 verhalen
Geschreven door Marcel van Driel, Bies van Ede, Harmen van Straaten, Annemarie Bon, Lida Dijkstra, Peter Smit en Harry de Bles 
Illustraties: Harmen van Straaten
Uitgever: Kluitman
Verschenen: 2015

Alle hens! is een prachtig boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Nederlandse zeevaart. De gerenommeerde kinderboekenauteurs schetsen in zeventien verhalen een beeld van de vaderlandse helden als Michiel de Ruyter, Piet Hein, Van Speyk en Karel Doorman. Ze beschrijven het leven aan boord van de schepen en op de marinewerf door de ogen van kinderen en zelfs een scheepshond. De verhalen zijn spannend, grappig en ontroerend en als je het boek uit hebt, weet je heel wat meer over de geschiedenis van de Nederlandse marine.

In opdracht van het Marinemuseum mochten we met een aantal schrijvers de geschiedenis van de marine beschrijven in 17 jeugdverhalen. Ik schreef er drie: ‘Drie lagen van duisternis’ (over een meisje dat zich stiekem ‘s nachts verstopt in een onderzeeboot), ‘Luchtgevaar’ (over een jongen die het bombardement op Den Helder probeert te overleven) en ‘Alle Hens – of: hoe je probleem oplost in zes stappen’ (over een meisje die haar moeder haat omdat ze maandenlang op missie is voor de marine). Het zijn misschien wel de beste verhalen die ik ooit geschreven heb.

De andere verhalen die mijn collega’s schreven zijn stuk voor stuk ook allemaal erg goed, net zoals de schitterende illustraties van Harmen van Straaten. Als je van geschiedenis houdt en/of de marine, dan moet je dit boek lezen!