Billy de kip

Billy de kip
Geschreven door Marcel van Driel en Jeroen Schipper
Illustraties: Jort van der Jagt
Uitgever: David en Goliat
Verschenen: 2013

Wanneer de huifkar van Billy en haar zusjes midden op de prairie uit elkaar valt, zit er voor de kippen niets anders op dan er een permanente nederzetting te bouwen. Maar waar Billy ervoor wil zorgen dat ze beschermd zijn tegen mogelijke roofdieren, willen haar zusjes alleen maar eten en uitrusten. Dit tot grote blijdschap van Willy de Vos, die wel zin heeft in een lekker kippetje of twee.

Wanneer kinderen mij vragen wat ik zelf het leukste boek vind dat ik heb geschreven, zeg ik altijd dat ik niet kan kiezen. Maar – niet doorvertellen! – eigenlijk is dat een leugen … Want het leukste boek is natuurlijk Billy de kip! En dat komt niet door mij, maar door Jeroen en Jort. Billy de kip is namelijk het beste boek dat ik niet schreef.  Niet helemaal, in ieder geval.

Het liedje ‘Kippiejajee!’ is geschreven door Jeroen Schipper, bekend van heel veel kinderliedjes (onder andere voor mijn Bino-boeken en natuurlijk Sesamstraat). Terwijl Jort de schitterende illustraties maakte voor Billy, schreef ik het verhaal. Op rijm, want dat vind ik nou eenmaal het leukst bij prentenboeken.

Klik hier om een kleurplaat van Billy te downloaden.

Het was een Tom en Jerry-achtig verhaal waarin een vos en een kip tegen elkaar vechten met steeds grotere machines. Of zoals een recensent schreef:  “Wat volgt is een spannende strijd tussen Billy en vos, waarin de een nog vernuftiger is dan de ander in het bouwen van mechanische constructies. De makers knipogen zowel naar de klassieke western, als naar de tekenfilms van Tom & Jerry in een prentenboek dat er niet alleen prachtig uitziet, maar ook aan het lachen maakt en aan het denken zet.”

Dat was helaas niet wat ik geschreven had. Mijn verhaal was goed, maar het rijm was stom. Slecht. Ruk. (Ja, echt.) Ik belde Jeroen en vroeg of hij het met mij wilde doen.

Geloof me, alle grappen, alle taalvondsten, alles wat er leuk, goed of grappig is aan ‘Billy de kip’ is door Jeroen verzonnen. En dat is waarom dit mijn leukste boek is.

Klik hier om de bouwplaat van Billy de kip te downloaden.

Kippiejajee! Moddertokkers!