Billy de Kip

Billy canvasWanneer de huifkar van Billy en zijn zusjes midden op de prairie uit elkaar valt, zit er voor de kippen niets anders op dan er een permanente nederzetting te bouwen. Maar waar Billy ervoor wil zorgen dat ze beschermd zijn, willen zijn zusjes alleen maar luieren. Dit tot grote blijdschap van de vos, die wel zin heeft in een lekker kippetje of twee.

Het was op een receptie van een uitgeverij, waar illustrator Jort van der Jagt mij zijn vrije werk op zijn iPad liet zien. Hij had recent mijn boek ‘1774: het jaar van Eise Eisinga’ geïllustreerd, maar in zijn vrije tijd maakte hij heel wat anders!

Ik was helemaal weg van zijn werk en vroeg hem ter plekke of hij samen met mij een prentenboek wilde maken op basis van deze ene tekening:

Achtergrond-web-site Jort

Hij zei: ja.

Wat volgt is een spannende strijd tussen Billy en vos, waarin de één nog vernuftiger is dan de ander in het bouwen van vechtmachines en robots. De makers knipogen zowel naar de klassieke western, als naar de tekenfilms van Tom & Jerry en Roadrunner, in een prentenboek dat er niet alleen prachtig uitziet, maar ook aan het lachen maakt en aan het denken zet. Kippiejajee Moddertokkers!

Billy de Kip preview

Nadat Jort en ik het verhaal hadden bedacht, ging hij aan het illustreren. Voor de tekst haalde ik Jeroen Schipper erbij. Jeroen is muzikant, muziekdocent en liedjesschrijver die al heel veel liedjes bij de Bino-prentenboeken had gemaakt. Zijn teksten kloppen ritmisch altijd helemaal en ik ben een fan. Ik vroeg om of hij mee wilde schrijven.

Hij zei: ja. En natuurlijk schreef hij ook een liedje bij het boek.

(Als je nou denkt: klappen ze nou uit de maat? Nee, de beelden zijn tijdens een live-optreden opgenomen en daar speelden we het nummer op een andere snelheid dan op ‘de plaat’)

‘Billy de Kip is één van die boeken waar ik meeste trots op ben in mijn carrière. Veel prentenboek zijn lief en zoet en licht en dat is Billy allemaal niet. Billy is voor stoere jongens en meisjes die van bouwen houden en van vechten en ook van weer goedmaken. Het gaat over techniek, over wie de grootste heeft, maar ook over vriendschap.

Het verhaal is gebaseerd op westerns en Japanse robots. Hoe dat precies zit, lees je hier.

Uitgeverij David & Goliat kocht ons boek toen we slechts één tekening hadden en aan het publiek vroegen hoe ons kipje moest gaan heten. Het duurde uiteindelijk nog tot 2013 voordat het in de winkel lag.

Helaas is Billy inmiddels niet meer te koop (hoe dat komt lees je in mijn blog ‘Billy is dood, lang leve Billy‘) al kun je hem soms nog wel ergens tweedehands vinden.

Kippiejajee Moddertokkers!