Straatwijs

Straatwijs
Geschreven door Marcel van Driel
Illustraties: Mark Janssen
Uitgever: Zwijsen
Verschenen: 2004

Als Vivian uit school komt, is het hele huis leeggehaald. De meubels, haar boeken, zelfs de cavia, alles is verdwenen. Eerst denkt ze aan een inbraak, maar waarom zijn de muren opnieuw geschilderd? Als zelfs haar oma niet te vertrouwen lijkt te zijn, vlucht Vivian naar Rotterdam, waar ze samen met een wel heel bijzonder meisje het geheim van het lege huis probeert op te lossen. Maar wie zijn De Metamorfosen? En waarom zitten ze achter haar aan?

Vivian is gebaseerd op een vriendin van mij, die altijd al mijn boeken leest voordat ze naar de uitgeverij gaan. Ik probeerde mij voor te stellen hoe zij zou reageren als ze haar huis leeg aantrof. Het bijzondere aan Straatwijs is dat er alleen maar vrouwen in voorkomen. Het leek mij leuk om eens een boek te schrijven waar zowel de goeieriken als de slechteriken vrouwen waren.

Het boek had eerst een andere titel, maar toen ik ‘Het wederhuis’ voorstelde bij Zwijsen, werd mijn voorstel meteen afgeschoten. ‘Met zo’n titel koopt geen kind dit boek,’ zei mijn uitgever en ze had gelijk. Gelukkig kwam ze meteen de beste titel: ‘Straatwijs’.

Mark Janssen maakte een illustratie voor het omslag die ik zo mooi vond, dat ik hem cadeau kreeg. Hij hangt nu bij mij aan de muur.

‘Straatwijs’ was mijn eerste jeugdthriller en de voorloper van ‘Subroza.nl’ (dl 1 en 2) en de ‘Superhelden.nl’reeks.