Superhelden.nl Trilogie

Superhelden.nl trilogie
Geschreven door Marcel van Driel
Omslag: Wil Immink
Uitgeverij: De Fontein
Verschenen: 2011 – 2014

Superhelden.nl is een razend spannende trilogie van schrijver Marcel van Driel.

Overal op de wereld spelen kinderen Superhelden.nl. Alleen de allerbeste spelers mogen door naar de geheime levels op het virtuele eiland Pala. Maar niemand weet dat het eiland echt bestaat. Niemand weet dat de allerbeste spelers worden ontvoerd en op Pala tegen hun wil worden opgeleid tot superspion. Afgestudeerde spionnen heten Superhelden en worden op internationale missies gestuurd. Alleen de mysterieuze leider Mr. Oz weet wat het einddoel is.

Drie delen, dat zijn het uiteindelijk geworden. Een afgerond verhaal, dat wel, maar met een einde dat schreeuwde om meer. Niet alleen bij de lezers, maar ook bij mij.

In m’n hoofd wist ik precies hoe ik verder moest. Mr. Oz had tientallen Jabberwocky’s losgelaten op de wereld, en Iris en haar vrienden konden Pala pas sluiten als de laatste opgeruimd was. Fiber moest op zoek naar haar moeder en zusje. YunYun en Tessa kregen een relatie en Iris en Alex groeiden uit elkaar. Er was een missie in New York, waar het team een Jabberwocky op moest ruimen in Central Park tijdens een sneeuwstorm. Er was een val – opgezet door Mr. Oz – in een verlaten krankzinnigengesticht, waar het vijftal eerst hun grootste angsten moesten overwinnen voordat ze  elkaar konden helpen. In mijn hoofd klopte alles.

Op papier ging het allemaal een stuk minder soepel. Eerst werd ik ziek en schreef ik jarenlang niks. Toen ik na meer dan drie jaar eindelijk weer begon te schrijven, had het verhaal in mijn hoofd dusdanig andere vormen aangenomen dat ik alles wat ik al geschreven had moest weggooien.

Ik begon opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. En ik denk als ik alles bij elkaar optel, ik meer dan 100.000 woorden geschreven heb (dat zou een dikker boek opleveren dan deel 3).

Maar ik was pas op 1/3 van het boek. En ik kwam ook geen steek verder. En ik werkte met steeds minder plezier aan het nieuwe deel. Ik schreef en gooide weg. Herhaal.

Op een dag wist ik het: ik moet stoppen. Het is voorbij. Deel drie was zeven jaar geleden geschreven en ik was nog niet eens op de helft van deel vier.

Daarna heb ik toch nog drie maanden geschreven en getwijfeld. Toen wist ik zeker. Ik belde mijn uitgever en vertelde dat ik afscheid ging nemen van Iris, Alex, Justin, Fiber en YunYun. Ze vond het heel jammer, maar begreep het.

Superhelden.nl is mijn grootste succes ooit. We verkochten meer dan 50.000 exemplaren in Nederland en bijna evenveel exemplaren in Duitsland. Honderdduizenden jongeren (én volwassenen) hebben de boeken gelezen en in hun hart gesloten. En ik weet dat, want ze mailen me nog steeds.

Maar de lezers van toen zijn geen tieners meer. Ze zijn nu twintig en leven een ander leven. En mijn leven is ook niet meer hetzelfde.

Het is tijd voor iets nieuws.

Maar Iris en haar vrienden, ze leven voort! Ze beleven hun avonturen over de hele wereld, beschermen ons tegen robots en kunstmatige intelligentie die de wereld willen overnemen. Onzichtbaar. Zodat wij ons leven kunnen leiden. Maar ze zijn er wel. En als je goed kijkt, dan vang je misschien wel eens een glimp van ze op.

Dank je wel, lieve lezer, dat je de reis met mij wilde maken. Ik had het niet willen missen. Ik had jullie niet willen missen! Maar aan elke reis komt een eind. En dit is het einde van Superhelden.nl.

Marcel van Driel

Utrecht, 2021.